Vi är många som allt mer oroar oss för framtiden. Vi undrar hur det kommer att bli med klimatet och miljön och demokratin. Hur allvarligt ska vi se på hotet om att krigen i världen också ska nå oss? Nyheter och rapporter men också underhållningsbranschen gör oss på olika sätt påminda.

Det vi tror, tror oss veta, drömmer och hoppas, är en sak. Men det människor vill är ändå det som kan göra skillnad. Det är ju faktiskt genom viljan som förändringar kommer till stånd. De krafter som vi idag kan uppfatta som negativa – för naturen och freden – försöker ju genomdriva sina önskningar om att öka sina vinster utan hänsyn till varken natur- eller rättvisefrågor. Synligast är det kanske hos fossil- och vapenindustrin. Världens orättvisor, där ett fåtal blir allt rikare och allt fler blir allt fattigare bidrar också. Extremväder där tillgången på vatten och odlingsbar mark minskar skapar nationella och mellanstatliga konflikter vilket i sin tur tvingar människor att fly för att överleva. Klimatfrågorna är också rättvisefrågor.

I oroliga tider tenderar vissa ideologier att växa. Politiskt tar de sig uttryck ett vi-och-dom-tänkande och inskränkningar i möjligheten för kritiska röster att komma fram och påverka. Den som alldeles så lite vet något om historien vet att en sådan utveckling oftast tidigare lett till odemokratiska och totalitära kontrollsamhällen.

Dessa krafter vinner i politiken lättare mark när de lierar sig med dem som har den ekonomiska makten, storföretag och de som äger naturtillgångarna. Vi ser resultatet av en sådan utveckling idag i Sverige efter att vår nuvarande regering tog makten genom det så kallade Tidö-avtalet; miljö- och klimatarbetet får stå tillbaka till förmån för militär upprustning. Det som händer här hemma, händer också i övriga världen.

Du och jag kan förändra. Är du inte redan idag med i någon organisation som vänder sig emot en negativ utveckling när det kommer till klimat- och rättvisefrågor så fundera på att göra det.

Här nedan hittar du länkar till bra organisationer. Hos dem får du veta mer. Du kan bli medlem och komma i kontakt. Tänk, bara ett medlemskap stärker dem att kämpa vidare. Engagerar du dig dessutom är det ännu bättre. Flera av dem har också lokala grupper runt om i landet. Organisationerna som presenteras försöker inte bara påverka politiken. De sprider kunskap i sina hjärtefrågor och informerar om det som händer. Var och en gör vad den kan. Och vill!

Rösta i EU-valet! Den 9 juni har vi möjlighet att påverka. Där inte Sveriges regering räcker till för att skydda naturen och bromsa klimatutvecklingen, måste vi se till att EU kan gå fram hårdare. Se till att de du väljer representerar naturen och rättvisefrågorna i EU-parlamentet.

Under våren fram till valet marknadsför de politiska partierna sina kandidater och lägger fram sin politik. De syns redan i medierna och vi kommer att märka olika påverkanskampanjer där vi rör oss.

Det är viktigt att vi försöker förstå vad det är vi exponeras för i teve, radio och sociala medier. Varför och varifrån kommer informationen? Vi kan påminna varandra om att ju mer vi tittar på vissa typer av budskap – och kanske ”gillar det” – desto mer riskerar vi att få se mer av samma vara. Om vi ens i den strida strömmen inser att det är ett budskap. Kanske är det ingen idé att hänga kvar på nätet utan istället tala med varandra i levande livet. Hemma, med släkt och vänner, på jobbet i skolan – eller i en organisation. Faktum är att det är tillsammans med andra som vi värnar individens frihet och rättigheter.

Häng med du med! Här är några organisationer du kan fundera på att stödja och förhoppningsvis kunna prioritera att engagera dig hos. Säkert känner du till de flesta. Och så finns det ju fler. Någonstans behövs vi. Vi som vill kämpa för naturen, freden och friheten.

MIN LISTA ÖVER BRA ORGANISATIONER

Följ länkarna! Organisera dig!


Diverse inlägg :)