2015-04-10

Det har verkligen regnat mycket de senaste dagarna. Natten till onsdag fick vi uppleva en åskstorm. I mer än fyra och en halv timme vräkte regnet ner och blixten slog ner flera gånger i minuten. Att räkna sekunder för att kolla hur långt bort det var la jag snart ner. Det tog bara runt en sekund mellan blixt och dunder. Tur att det lilla tältet ligger nere i dalen – även om det regnade in :-? 

Men på dagen innan fick vi följa med till Medronho-bränneriet. De som bor bland bergen plockar på höstarna ett bär från busken eller ibland trädet Medronho. De lägger de i tunnor att självjäsa och under våren bokar de tid hos någon av de lokala brännerierna.

Verksamheten är legal och sköts av de familjer som av tradition skött bränningen. Orlando har tagit över rättigheterna efter sin hustrus föräldrar. Han visar oss glatt hur processen går till. Medan mäsken värmdes upp över den öppna elden gjorde Orlando omsorgsfullt rent brännaren. När det hela kommit igång bjöd vi på mat. Det blev kurry-kyckling-gryta med ris. Efter maten och den vila som behövdes efter två små glas av Medronho var det dags för tappning. Orlando mätte att styrkan höll. Det blev en åtskillig mängd av den ädla drycken. Dranken, det som blir över efter bränningen, tappar Orlando ut på baksidan. Det blir till bra gödning i grönsakslanden.

Den som vill veta lite mer om Medronhon kan kolla på engelska Wikipedia. Hur den smakar? Jorå, den är god men farlig.

Ses – Dag 8-)