Per Lager till minne

Per Lager är död. Oavsett om vi levt nära honom eller bara varit med honom i något sammanhang, kommer vi alla att sakna honom.

Det kändes någongång svårt att hålla jämna steg med Per, men hans smittsamma energi dröjde gärna kvar och drog en med. Hans hjälpsamhet var utmärkande – i alla lägen.

Som problemlösare var han outstanding. Idéer och de sätt han ville ordnade sakerna på, kunde först verka konstiga, men ens förståelse vaknade oftast med tiden; “Visst, så kan man göra!” “Det fungerade, ju.” Per kunde lyssna på oss andra, också när vi inte var riktigt överens. Därför hände det att helt nya sätt att hantera något på växte fram. Per var envis men samarbetsformerna var nog rätt prestigelösa.

Samlandet, projekten och de eviga transporterna som Per höll på med – själv eller tillsammans med kollektivister, karavanister och andra – gjordes alltid under premissen “av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. En fridsam anarkistisk anda, utan vinstintressen.

Vi kämpar vidare. Tack, Per!

Fler minnen!

Bie Erenurm har skrivit en minnesruna över Per, “En Pippi Långstrump i Gatans Kör” som publicerades i Miljömagasinet nummer 11:2020.

Bild: Bie och Per“Per Lager är den enda jag känt som kunde ha fem undermeningar och bibetydelser i ett och samma  ord, som alla berikade perspektivet i det som samtalet gällde. Och det uppstod spontant. Han är  också den enda jag känt som hade samma telefonnummer som sitt födelsedatum, 1947. Med tillägget 90 framför, och förstås 08 om man ringde utifrån. Per Lager var alltid på väg. Mellan Krillan, alltså  Kristineberg i Stockholm, där fanns barnen i lekåldern, Småland, Norrland och Gröndal. Ibland åkte jag med, och då lärde jag mig att det är bättre att åka små vägar för då finns det alltid någon att titta in  till, och så hinner man prata mer, för när Per har en viktig utläggning så saktar han farten till kanske 50. Eller ännu långsammare. Saker skulle hämtas och lämnas. Grönsaker fanns i Årsta Partihallars  containrar. Kläder i soprum och så dödsbon.”

LÄS MER >>>