FPM15 – Tillslaget

John-Bennetav John Bennet

Bennet är författare, förläggare & tidskriftsredaktör. Bennet föddes i Brooklyn, New York och har levt ett kringflackande liv, nu lever han i Ellensburg, Washington State där han driver förlaget Hcolom Press. Hans egna verk omfattar merän fyrtio titlar från 1960-talet tills idag. Följande text är hämtad ur boken “Rök och speglar” som utkommit på Magnus Grehn Förlag. Förutom poesi och essäer skriver han texter som han kallar för “Shards” (som ungefär betyder skärvor), detta är små korta kärnfulla texter som mycket väl passar in bland våra mikronoveller. (www.magnusgrehnforlag.se)

De drog honom i benen före gryningen och slängde upp honom mot väggen. De läste upp hans rättigheter och slog honom sedan medvetslös. De hivade in honom i piketen och körde iväg genom natten.

Grannarna stod på gräsmattorna i sina pyjamasar och såg allt hända. De såg på varandra över det gröna gräset, nickade och tittade sedan bort. De gick sakta som sirap tillbaka in i husen, tillbaka till sängen och sin ljusa, drömlösa sömn.

De vaknade nästa morgon och klev in i duschen. Några sjöng, andra gnolade, andra sjönk ner under strålen tills vattnet blev kallt. Alla satte sig bords vid frukost. De åt alla samma sak – vitt bröd med en klick smör, svart kaffe och en liten bit frukt. Sedan gick de ut genom dörren i sina kläder och backade ut ur uppfarten.

Någonstans i trafikstockningen, slår de på radion. En välbekant röst väntar på dem. ”God morgon!” säger den, och de ler. ”Har vi sovit gott?” De nickar. ”Drömde vi?” De nickar igen. Ja, det gjorde de, de drömde samma dröm, en skrikande och sparkande man blev bortsläpad av polisen. De vaknade upp säkra i sina sängar. Tacksamma och utvilade, klev de upp och påbörjade dagen.

De mår bra nu, redo för arbetet. Radion brister ut i sång och de sjunger alla med, till och med de som sjönk ner i duschen.

Någon tar väldigt väl hand om dem. Någon ser till att de inte kommer till skada. Deras enda rädsla är att de skulle kunna bli mannen i drömmen. Men det borde inte hända om de fortsätter sitt fina arbete. De tar bort blicken från backspegeln och kör vidare längs motorvägen.


© Fri Press förlag 1969-2019. Materialet får skrivas ut och ges bort men inte publiceras.
Besök webbplatsen: https://fripress.se
Anmäl dig till nyhetsbrevet: https://fripress.se/kontakt