FPM21 – Öppna landskap

av Simone Ek 2011

Det är ensamt härute. Ensamt och kallt, under isblå novemberhimmel. Vilda, gråsuddiga moln far fram som osaliga andar med varsel om busväder. Ulf Lundell skulle ha trivts utmärkt här, om han någon gång skulle komma på tanken att åka hit.

För ett öppnare landskap får man leta efter med både ljus och lykta. I tre väderstreck breder stelfrusna åkrar ut sig, så långt ögat når. I plogfårorna har det samlats lite nattfallen snö. När vinden friskar i virvlar den upp en torr snörök, som yr i små trombliknande formationer över fältens hårda, gråbruna jord. Sandig och karg är jordmånen här, bemängd med salt från havet som välter i väster i långa, loja, blygrå vågor.

Mitt lilla hus är alltså omgivet av himmel, hav och en till synes gränslös, öppen landmassa, som så här års känns lika levande som ett månlandskap. Denna öken är vad jag ser, där jag sitter vid mitt köksbord med en kaffekopp och tittar ut genom mitt fönster. Tar jag med min kopp till vardagsrumssoffan är det havet jag ser därute. Ett mörkt och oroligt hav och en oändlig obruten horisont. Ingen skärgård här inte – nej, inte en endaste liten ö, som bryter den mäktiga monotonin.

Jag skulle så gärna vilja ha någon i mitt hus och mitt liv. Någon, vars blick jag kunde möta över kaffekoppens kant, när vinterstormarna ryter runt knutarna. Någon, som kunde säga, och det i ett övertygande tonfall, att havet inte kan nå ända upp till huset, när vågorna går så höga att de verkar vilja slicka i sig min lilla stuga och svälja den hel. Och när Tor far fram över havet i sin bockdragna vagn, när blixtarna avlöser varandra och åskknallarna får tystnaden att krackelera, då vore det skönt om det fanns någon här, som kunde hålla min hand bara en liten, liten stund.

Man ser den knappt, men det går faktiskt en väg genom fälten, en väg som leder hit till huset. Den är inte stor, men tillräckligt bred för att en liten bil ska kunna ta sig fram. Så, om du kanske möjligen har en liten bil, eller känner någon som har en, som du kan låna. Eller om du kan stjäla en, eller nå’t. Snälla…?
Fan ta Ulf Lundell.


© Fri Press förlag 1969-2019. Materialet får skrivas ut och ges bort men inte publiceras.
Besök webbplatsen: https://fripress.se
Anmäl dig till nyhetsbrevet: https://fripress.se/kontakt