FPMM-14 Daal

av Dag Persson

Till fyra portioner. Receptet är främst tänkt som inspiration för egna experiment. Mortla gärna de hela kryddorna. Pass på bockhornsklöverfröna – de är stenhårda. Kör inte nejlikor i en elektrisk kvarn för den kan förstöra plasten.

linser – ett par nävar
grönsaker, rötter, lök – några stycken
olja – ett par matskedar
spiskumminfrön – en tesked malda
kardemummakärnor – en frukt/kanske 15 frön/en halv tesked malda
chilipeppar – efter önskemål, grön, röd, färsk, torkad, konserverad…
kryddpepparkorn – 4 korn, malda
nejlikor – 4 st malda
kanelstång – en bit/ 1/2 tesked malen
gurkmeja – en bit riven färsk eller en tesked malen
koriander – 15 torkade frön/ 1/2 tesked malen
bockhornsklöverfrö – en halv tesked malda
salt – lite
vatten

kryddor

Skölj några nävar gröna eller bruna linser och lägg dem i kokande vatten. Låt dem sjuda försiktigt några minuter. Häll av dem i durkslag och skölj dem igen. (Se gärna om att KOKA BÖNOR.)

Skär ner lite grönsaker, rötter – vad du har hemma. Skala ett par eller kanske några vitlöksklyftor. Hacka en lök, gul, röd eller purjolök.

Värm en gryta, gärna av gjutjärn, ordentligt varm men inte het. Slå i ett par matskedar olja och strax därefter en tesked spiskumminfrön och en halv tesked kardemummakärnor. Låt svettas några minuter och se till att det inte blir så varmt att det bränner.

Ha i så mycket chilipeppar som du törs. Lägg i grönsakerna, löken och resten av kryddorna och fortsätt svettningen några minuter.

Lägg till sist i de förvällda linserna, lite salt och vatten så att det precis täcker. Koka på svag värme under lock i minst en timme. Servera med ris och gärna nygräddade chapatibröd.

(Här finns en lite berättelse om en indisk pizzabagare som är en grym daal-kock)


© Fri Press förlag 1969-2019. Materialet får skrivas ut och ges bort men inte publiceras.
Besök webbplatsen: https://fripress.se
Anmäl dig till nyhetsbrevet: https://fripress.se/kontakt