FPMM09 – Koka bönor

av Dag Persson

Det är lätt att koka bönor. Vi blötlägger dem och kokar dem, helt enkelt. Men processen gör skillnad. Testa att koka bönor på det enda rätta sättet. Vita, svarta, bruna, röda spelar ingen roll. Också linser blir godare så här.

  • Skölj och blötlägg bönorna – ju större bönor desto längre tid. Låt dem svälla över natten eller från morgon till kväll. Kikärter bör blötläggas i minst tio timmar. Skulle du inte ha tid att koka dem direkt när de är blötlagda så skölj dem och förvara dem i kyla tills det blir dags. Blir väntan lång börjar de ofta gro och groddar är ju goda.
  • Skölj de blötlagda bönorna en gång till och sätt på dem i rikligt med vatten och låt dem försiktigt koka upp.
  • Sänk genast värmen och låt dem sjuda i ett par till några minuter.
  • Tag av dem, skölj igen, tvätta ur kastrullen och låt dem försiktigt koka upp igen i vatten så att det täcker med en nypa salt under lock.
  • Sjud dem till de är mjuka men inte för mjöliga. Du tar ur en ibland, biter i dem och kollar. Den exakta koktiden är svår att bestämma generellt. Värme, vattnets surhetgrad, grytans beskaffenhet, bönornas storlek och kvalitet är aspekter som avgör. Som sagt, prova dig fram.

Visst kan du koka dem tillsammans med kryddor, grönsaker och buljong. Men om du istället tillsätter de färdigkokta bönorna till den färdiga rätten innan serveringen så möter bönans egna smaker de övriga i munnen. Jag törs inte citera Kylan då han säger vad det gör i munnen.

Kokta bönor håller sig flera dagar i kyla. De kan ingå i olika lagade rätter eller i sallad. Ört-, citron- och olivoljemarinerade stora stora vita bönor utgör ett bra tillbehör. Humus – den goda kikärtsgeggan – kräver seriöst kokta kikärtor.


© Fri Press förlag sedan 1969.
Materialet får skrivas ut och ges bort men inte publiceras.
Besök webbplatsen: https://fripress.se
Anmäl dig till nyhetsbrevet: https://fripress.se/kontakt