FPMM1 – Tomatsalsa

av Dag Persson

Man kopplar nog främst salsa till tacos, men den funkar till mycket annat. Det krävs lite tid i köket för såsen ska puttra ett tag, men då kan man ju göra annat under tiden. Receptet ska räcka till fyra halvglupska personer, serverat med andra tillbehör. Förutom sting och fräschör, är en av finesserna att den inte blir så rinnig. Den håller sig några dagar i kylen.

Proportionerna är inte exakta. Tänk på att färska pepparfrukter kan vara olika starka så kanske behöver du inte ha i all peppar från början utan smaka av med lite mer senare. Peppar, spiskummin och koriander är ett måste men övriga kryddor kan man klara sig utan eller så kan de ersättas med något lite curry. Prova dig fram! Improvisera!

INGREDIENSER

Tomater 1 kilo
Gul lök 1 stor eller motsvarande
Vitlök 2 klyftor
Pepparfrukt 2 st
Olja 1/2dl – oliv eller raps
Vin 2dl – vitt el rött, kan ersättas med vatten
Citron el lime 1/2–1dl saft – kan ersättas med vinägervatten
Socker 1/dl
Maizena 2-3msk

Spiskummin 2-3tsk
Koriander 2-3tsk
Kardemumma 1/2tsk
Kanel 1krm
Bockhornsklöver 1krm

Salt 2krm
Vatten 1-3dl beroende på mängden vin, citron- eller limesaft

TILLAGNING

Skölj tomaterna, pepparfrukten och citrusen. Skala löken och hacka den. Värm oljan i en kastrull eller gryta och lägg i den hackade löken. Temperaturen får inte vara så hög att löken bryns utan bara mjuknar långsamt, blir blank och genomskinlig. Dela, strimla och skär pepparn i småbitar och låt den sällskapa med löken. (Akta ögon o dyl.)

Medan lök och peppar lär känna varandra i värmen delar du tomaterna. Släng bort det lilla gröna där stjälken suttit och skär i klyftor eller bitar. Skär ut innandömena med kärnorna och lägg dem i en skål – resten i en annan.

tomatsalsa1När löken mjuknat lägger du i kryddorna så att de får svettas ihop med löken ett par minuter, varefter du lägger i tomatinnandömena, häller i vin eller vatten, citrussaften eller lite vinägervatten. Krossa vitlöksklyftorna i saltet och lägg i.

Låt såsen småputtra under lock i cirka en timme. Kolla ibland så att det inte går torrt. Späd i så fall med vatten. Under tiden skär du ner tomathusen i små tärningar.

Lägg i sockret och när det smällt in smakar du av. Kolla om det kanske behövs mer syra. Ta då i något mer citrus, vinäger eller vin. Späd så att det är lite blaskig. När du nu smakar av så känn om kryddornas smaker har kommit fram ordentligt. Eventuellt tar du i lite mer. Kolla sältan också.

Rör ut maizenan i lite vatten i ett glas och häll i såsen under omrörning tills den den tjocknat. Den får inte bli för tunn, men se upp så att den inte blir som klister.

När såsen kallnat, kanske i vattenbad om det brådskar, så blandar du i tomattärningarna. Färdigt. Salsan kan vara farlig att ställa fram som dip till nachos:-)

Experimentera själv. Det är tillåtet att ”fuska” med tomatpuré och dryga ut med kross. Färsk koriander är häftigt – ta inte för mycket bara. Med hemkokta vita bönor blir det en maxad tomat- och bönsalsa. Det är ett bra vegetariskt alternativ. Den enda rätta bönkokningstekniken kommer snart här på Fri Press Mat.


© Fri Press förlag 1969-2019. Materialet får skrivas ut och ges bort men inte publiceras.
Besök webbplatsen: https://fripress.se
Anmäl dig till nyhetsbrevet: https://fripress.se/kontakt