FPMM11 – LYXRAGGMUNK

av Bo Ranman

1 medelstor fänkål
1 medelstor palsternacka
3 – 4 medelstora fasta potatisar
1 röd lök
1 ½ dl finriven parmesanost, spara lite grovriven parmesan till senare
1 172 dl finriven lagrad herrgårdsost
3 stora eller 4 mellanstora ägg
créme fraiche
1 – 2 hg färska räkor
salt
peppar, gärna en blandning av svart, vit, rosé och grönpeppar annars går nymald svartpeppar bra
olja till stekning

Riv potatisarna, palsternackan och fänkålen. Spara fänkålsdillen till senare. Lägg rivet i ett durkslag, ställ durkslaget i en bunke i kylskåpet.

Låt de rivna grönsakerna vila och rinna av.

Skala räkorna.

Hacka löken.

Riv osten.

Klipp fänkålsdillen

Ta ut de rivna grönsakerna och pressa ut vätskan ur blandningen. Tillsätt ägg och den rivna osten, salta och peppra, blanda väl.

Klicka ut smeten i en varm panna med olja. Stek raggmunkarna och lägg dem på hushållspapper för att låta oljan rinna av.

Raggmunkarna kan nu användas i en huvudrätt till vilket sovel som helst, men vill man göra en läcker förrätt så tar man några raggmunkar och toppar dem med créme fraiche, finhackad rödlök, några räkor och överst parmesanflarn och klippt fänkålsdill.

Bo Ranman


© Fri Press förlag 1969-2019. Materialet får skrivas ut och ges bort men inte publiceras.
Besök webbplatsen: https://fripress.se
Anmäl dig till nyhetsbrevet: https://fripress.se/kontakt