FPMM2 – MAJONNÄS – världens godaste emulsion

av Dag Persson

Majonnäs är bra att ha till mycket. Direkt på brödet, till kall sås eller som dekoration. Fett är nyttigt och somliga menar att det är vår viktigaste näringskälla. De flesta vegetabiliska fetterna är bra men personligen försöker jag att undvika soja- och majsolja då jag inte vet om de kommer ifrån genmanipulerad gröda. Det samma gäller när den vegetabiliska oljan i en vara inte är specificerad. Då handlar det om palmolja och annat som producenten vill mörka.

INGREDIENSER
Äggula 1 st
Fransk senap 1msk
Vinäger 1/2msk, helst äppelcider men det går med vitvinsvinäger
Salt 1 nypa
Peppar lite, hest finmalen röd. Kan bytas ut mot en doft curry.
Matolja 2dl Helst rapsolja. Gör man aeoli så ha 50/50 oliv- och rapsolja
Vatten 1/2tsk
TILLAGNING

Rör samman äggulan med alla ingredienser – utom oljan och vattnet – med en visp i en bunke eller skål. Det duger alldeles utmärkt med en handvisp för majonnäsen ska röras ihop inte vispas. Men det kan vara bra att ställa bunken på en disktrasa så den står still. Fatta oljeflaskan i andra handen och häll i olja – först teskedsvis och rör hastigt – alltså inte för mycket på en gång för då kan den skära sig. När du haft i den första decilitern stänker du i vattnet. Ha sedan i resten av oljan i lite raskare takt. Tycker du att den inte blir tillräckligt tjock har du i mer olja – faktiskt.

En aning curry istället för peppar ger fin färg och en god ”dansk” smak, vilket förstås upprör fransmän. För den som inte har fransk senap hemma går det lika bra med svensk söt senap. Majonnäs blandar du med gott samvete med yoghurt eller fil och har som bas till kalla såser och dressingar.

Lycklig den som får bjuda sina vänner på smörgåsar med hemlagad majonnäs, räkor eller kall kyckling och vackra grönsaker.

Det tar under fem minuter att dra ihop en majonnäs – inkl att ta fram och plocka undan. Förvaras i en lufttät burk i kylen. Den håller i alla fall en vecka. Träna denna ädla matlagningskonst.


© Fri Press förlag 1969-2019. Materialet får skrivas ut och ges bort men inte publiceras.
Besök webbplatsen: https://fripress.se
Anmäl dig till nyhetsbrevet: https://fripress.se/kontakt