FPMM5 – Gratinerad löksoppa

av Bo Ranman

En helt vanlig fransk löksoppa! Har du lagat den själv hemma? Den fungerar alltid. Att du hittar receptet här har den enkla förklaringen att det finns äts löksoppa i mikronovellen I Paris parker.

INGREDIENSER
Mogna tomater 2-3 st
Stora gula lökar 4-5 st
Buljongtärningar 4 st av god kvalité
Olivolja
Smör
Citron ½
Vitpeppar
Svartpeppar
Salt
Lagerblad
Timjan 2 krm
Parmesan
Herrgårdsost
Vitt bröd 4 skivor
 TILLAGNING

Det viktigaste knepet för att lyckas med en god löksoppa är att löken måste brynas väl innan den kokas och att man har en god buljong. Börja med att koka upp vatten till att skålla tomaterna så att de kan skalas. Ta bort allt skal och även stjälkfästet.

Häll lite olivolja i en stor kastrull och värm, gör likadant i en stekpanna med hälften smör och hälften olivolja. Fräs tomaterna rätt så hårt i kastrullen, samtidigt som första omgången lök bryns i stekpannan. Mosa tomaterna till en sås, tillsätt en liter vatten och buljongtärningarna, lagerbladen och timjan efter smak. Häll i den brynta löken allt eftersom den blir färdig. Låt soppan koka ordentligt i 30 minuter. Smaka av den med salt, saften från citronen, eventuellt mer timjan och peppar, späd med mera vatten. Den klassiska franska soppan kryddas med vitpeppar, personligen föredrar jag en blandning av 2 delar svartpeppar och en del vitpeppar. Soppan blir mycket godare om man gör den färdig så här långt en dag i förväg. Smaken vinner väldigt mycket på att den får stå till sig och ”mogna”.

Till gratineringen skall man använda parmesanost, men den smälter inte ut tillräckligt bra, knepet är att ta hälften parmesan och hälften lagrad herrgårdsost. Häll upp soppan i skålar. Lägg en brödskiva, skär bort kanterna om de är hårda, överst och täck med riven ost. Ställ in skålarna i en ugn som är värmd till 275 – 300 grader och gratinera i 3 – 5 minuter tills osten fått färg. Servera.

Läs novellen med reseberättelsen I Paris parker.


© Fri Press förlag 1969-2019. Materialet får skrivas ut och ges bort men inte publiceras.
Besök webbplatsen: https://fripress.se
Anmäl dig till nyhetsbrevet: https://fripress.se/kontakt