FPMM6 – Madeirasoppa

av Bo Ranman

Den portugisiska ön Madeira i sydatlanten utanför Afrikas kust är ett av mina absoluta favoritställen på jorden. Överallt på ön, på varje bykrog serveras olika varianter av en enkel soppa; sopa de tomate y cebola, helt enkelt tomat & löksoppa. Jag har val att kalla den Madeirasoppa för att den är så typisk för ön.

INGREDIENSER
Väl mogna tomater 1 drygt kilo
Gula lökar 3-4 st
Persilja 1 knippe
Buljongtärningar
Ägg 6 st
Formbröd, gärna halvgrovt 12 skivor
Olivolja
Ättika
Salt
Svartpeppar
 TILLAGNING

Skala lökarna, halvera dem på längden. Skär dem så att det bildas ”halvcirklar”, skär inte för tunna skivor. Lägg löken tillsammans med olivoljan i en stor kastrull och fräs löken tills den är blank och mjuk, ej brynt.

Koka upp vatten i en stor kastrull, tag några tomater i taget i ett durkslag och skålla dem i det kokande vattnet. Skala tomaterna, skär dem i bitar och lägg dem i grytan med löken och låt det puttra – länge. Späd på med lite vatten om det behövs.

Koka upp vatten i en liten kastrull. Tillsätt en tesked ättika och en halv tessked salt. Knäck upp ett ägg i taget i en kaffekopp. Placera ägget med hjälp av kaffekoppen och en matsked i det kokande vattnet, forma det lite med skeden. Pochera på detta sätt alla äggen och spara dem till senare.

Skär formbrödsskivorna i tärningar. Värm lite olivolja i en stekpanna, bryn brödtärningarna med salt och svartpeppar (ev lite vitlökspulver) tills de fått färg och blivit knapriga.

När soppan puttrat LÄNGE tillsätt tre grönsaksbuljongtärningar av ett bra märke och cirka en liter vatten. Krydda med salt, svartpeppar och lite klippt persilja. Häll upp soppan i tallrikar, lägg ett pocherat ägg i varje tallrik. Toppa med de brynta brödkrutongerna och klippt persilja. Servera!

Det blir en god soppa på konserverade tomater, men det blir en delikat läckerhet med färska tomater.


© Fri Press förlag 1969-2019. Materialet får skrivas ut och ges bort men inte publiceras.
Besök webbplatsen: https://fripress.se
Anmäl dig till nyhetsbrevet: https://fripress.se/kontakt