FPMM08 – Chapati, tortillas, tunnbröd – världens vanligaste bröd

av Dag Persson

chapatiSnabb

Till en lagom sats: tag 1/2 liter vatten. Tillsätt en nypa salt. Rör långsamt ner fint mjöl – vetemjöl, majsmjöl och/eller annat mjöl – tills du har en deg som går att knåda.

Långsam med grovt mjöl

Rör ner grovt mjöl eller kross – råg, graham, korn – och en nypa salt i kokhett vatten till en gröt. Låt det svalna och arbeta in fint mjöl tills degen går att knåda.

Gräddning

Tag äggstora stycken och kavla dessa på mjölad bänk så att de blir något tunnare än pannkakor. Skaka av överflödigt mjöl och grädda i torr stekpanna i medelstark värme. Vänd inte för tidigt utan låt dem få lite färg. Penslar du de nygräddade tunnbröden med smält smör eller olja på ena sidan håller de sig mjuka och rullbara lite längre.

Servera med smör och pålägg – eller fyll dem som tacos eller med falafel.

Prova dig fram både vad det gäller proportioner och gräddning. Har du ingen kavel duger en flaska.


© Fri Press förlag sedan 1969.
Materialet får skrivas ut och ges bort men inte publiceras.
Besök webbplatsen: https://fripress.se
Anmäl dig till nyhetsbrevet: https://fripress.se/kontakt